Najčešća pitanja

Šta je Western Union usluga transfera novca?
Western Union je svjetski lider u uslugama transfera novca. Western Union omogućava pojedincima da šalju i primaju novac u roku od nekoliko minuta na više od 500.000 lokacija u 200 zemalja i teritorija širom svijeta.
Ko su agenti Western Union-a?

Agenti su kompanije koje klijentima nude usluge transfera novca u ime Western Union-a. Agenti su banke, pošte, menjačnice, putničke agencije i drugi. U Crnoj Gori isplate Western Union transakcija vrše se preko banaka, Pošte Crne Gore, autobuskih stanica (Podgorica, Nikšić i Sutomore) i MTEL-a. (Lokacije: Crna Gora).

Kome je potreban Western Union servis za transfer novca?
Svakome kome je potrebno da hitno pošalje ili primi novac: ljudima koji pomažu prijateljima ili rodbini, turistima, poslovnim ljudima ili svima koji hitno moraju da plate račune. Western Union servis za prenos novca se koristi kada novac mora brzo i hitno da stigne do pojedinca.
Da li je potreban račun u banci da bi se koristila Western Union usluga?
Za Western Union uslugu nije potreban račun u banci.
Koliko je vremena potrebno da bi se primio novac poslat putem Western Uniona?

Transfer se obavlja u roku od nekoliko minuta, bez obzira na kom kraju svijeta se nalazite, a zavisno od radnog vremena isplatne lokacije i razlike u vremenskim zonama.

Koliko košta transfer novca preko Western Union-a?
Provizija je različita u zavisnosti od visine iznosa novca koji se šalje i zemlje odakle se šalje. Proviziju uvek plaća pošiljalac na uplatnom mestu. Detaljne informacije o visini provizije možete dobiti od lokalnog agenta u zemlji iz koje se novac šalje.
Koje je radno vreme Western Union servisa?
Western Union nudi usluge 24 časa dnevno, 365 dana u godini. Svaka Western Union lokacija sama određuje radno vrijeme, ali većina ima produženo radno vrijeme. U Crnoj Gori, radno vrijeme lokacija koje pružaju Western Union uslugu prilagođeno je radnom vremenu lokacija Pošte Crne Gore, banaka, aubouskih stanica (Podgorica, Nikšić i Sutomore) i MTEL-a.
Kako pronaći Western Union lokaciju u Crnoj Gori?

Vama najbližu lokaciju možete pronaći na našoj mapi lokacija.

Šta je potrebno da bi se preuzeo novac koji je poslat putem Western Union-a?
Uz važeći lični dokument potrebno je da znate sljedeće podatke: kontrolni broj transfera novca - MTCN, ime i prezime pošiljaoca, iznos koji je poslat i državu iz koje je novac poslat (kao i grad ukoliko je transakcija iz S.A.D. ili Meksika).
Ko primaocu novca saopštava kontrolni broj transfera novca - MTCN?
Pošiljalac neposredno nakon uplate dobija kontrolni broj transfera novca od službenika banke, koji je neophodno da dostavi primaocu jer je to obavezan podatak prilikom preuzimanja novca. (U nekim zemljama MTCN nije obavezan.)
Kako možete biti sigurni da će novac stići u prave ruke?

Novac može da preuzme isključivo osoba na čije ime je novac poslat i samo toj osobi treba da se jave podaci sa obrasca nakon slanja novca. Pored toga, svaki transfer dobija svoj jedinstveni kontrolni broj.
* Nemojte da šaljete novac nepoznatoj osobi.
* Nemojte da koristite WU uslugu slanja za kupovinu roba ili plaćanja usluga preko Interneta.
* Podaci o vašoj transakciji su povjerljivi i ne treba da ih saopštavate drugim licima osim primaocu.

Šta da preduzmete ukoliko posumnjate na prevaru i niste sigurni da li da obavite transfer?

Ukoliko postoje bilo kakve sumnje, nedoumice ili pitanja, možete pozvati naš Korisnički centar na broj +382 (0)78 119 800 i izaći ćemo Vam u susret korisnim informacijama i sugestijama. Western Union savetuje da se novac ne šalje nepoznatim osobama i da se ovim putem ne plaćaju roba ili usluge sa interneta. Detaljnije

U kojoj valuti se vrši transfer novca putem Western Union-a u Crnoj Gori?
Transfer novca u Crnoj Gori vrši se isljučivo u eurima.
Gde u Crnoj Gori mogu podići novac poslat putem Western Uniona?
Novac poslat putem Western Union-a možete podići na šalterima banaka (Addiko banka, Atlas banka, Crnogorska Komercijalna banka, Erste banka, Hipotekarna banka, Invest Banka Montenegro, Komercijalna banka, Lovcen banka, NLB Montenegro banka, Prva Banka Crne Gore, Societe Generale Montenegro banka, Universal Capital banka, Ziraat banka), autobuskim stanicama (Podgorica, Nikšić i Sutomore) kao i na šalterima Poste Crne Gore.
Da li mogu iz Crne Gore slati novac u inostranstvo?

Da. Novac možete poslati u inostranstvo za svega par minuta iz banaka (Addiko banka, Atlas banka, Crnogorska Komercijalna banka, Erste banka, Hipotekarna banka, Invest Banka Montenegro, Lovcen banka, NLB Montenegro banka, Prva Banka Crne Gore, Universal Capital banka, Ziraat banka), autobuskim stanicama (Podgorica, Nikšić i Sutomore) kao i na šalterima Poste Crne Gore (Pošta ne vrši WU uslugu slanja novca prema Srbiji).

Šta je potrebno za slanje novca u inostranstvo?
Da biste putem Western Union-a poslali novac iz Crne Gore potrebno je da službenicima banaka (Addiko banka, Atlas banka, Crnogorska Komercijalna banka, Erste banka, Hipotekarna banka, Invest Banka Montenegro, Lovcen banka, NLB Montenegro banka, Prva Banka Crne Gore, Universal Capital banka, Ziraat banka), autobuskih stanicama (Podgorica, Nikšić i Sutomore), i Poste Crne Gore predate važeću ličnu ispravu, navedete ime i prezime primaoca (kao što je navedeno u ličnoj ispravi primaoca), državu u koju se novac šalje i kažete koji iznos želite da pošaljete.